Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

30 maja 2013

Tort z roladą

XX. Tort z roladą


      Przedstawiam Wam sensacyjnie pyszny wypiek! Nie dość że wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej! Rolada połączona z kremem budyniowym, bananami i bitą śmietaną jest jak dla mnie strzałem w dziesiątkę. Ciasto robiłam po raz pierwszy, korzystając z przepisu znajdującego się na blogu - mojewypieki.com. Z pewnością zrobię je ponownie, ponieważ utknęło ono nie tylko w mym guście, ale także moich gości.


Produkty:
Na roladę:
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  • 6 łyżek cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • słoik dowolnego dżemu 

Na masę: 

  • 1 litr mleka 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 
  • 7 łyżek mąki pszennej 
  • 7 łyżek cukru 
  • 200 g masła w temp. pokojowej 
  • 5 bananów

Na warstwę śmietanową:

  • 400 ml kremówki 30% lub 36% 
  • 2 łyżki cukru pudru truskawki do dekoracji 

Etapy przygotowania: 
Rolada: 

  • Białka ubij na sztywno, dodawaj partiami cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodawaj po 1 żółtku cały czas miksując.
  • Następnie wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką. 
  • Przygotowane ciasto wylej na formę(44 x 30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Piecz ok. 13 - 15 min. w temp. ok. 190 stopni. 
  • W trakcie pieczenia przygotuj ręcznik kuchenny i rozłóż go na płaskiej powierzchni. Upieczone ciasto połóż na nim tak aby strona z papierem do pieczenia była u góry.
  • Zdejmij papier a następnie szybko posmaruj dżemem. 
  • Póki rolada jest gorąca zawiń w roladę( wzdłuż krótkiego boku - rolada powinna być w miarę krótka i gruba).
  • Odłuż do całkowitego wystudzenia. 
  • Po wystudzeniu pokrój na ok. 15 plastrów o grubości ok. 1 cm. 

Krem: 

  • Połowę mleka zagotuj w garnku z grubym dnem. 
  • Pozostałą część zmiksuj z budyniami, mąką i cukrem.
  • Zmiksowaną masę wlej do gorącego mleka i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Ostudź. 
  • Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Partiami dodawaj do niego chłodny budyń. 

Warstwa śmietanowa:

  • Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj partiami cukier. Można użyć żelatyny gdy śmietana nie będzie odpowiednio gęsta.


Sposób przygotowania tortu:

  • Przygotuj okrągłą tortownicę ( u mnie o śr. 26 cm). Najlepiej przygotuj samą obręcz i połóż ją od razu na paterze- nie będzie problemów z przekładaniem ciasta.
  • Dno wyłóż kawałkami rolady tak aby całe było zakryte. Następnie obłóż boki  tortownicy.
  • Połowę kremu budyniowego wyłóż na dno kawałków z rolady.
  • Obierz banany i ułóż je w kóleczko na budyniu. Wyłóż na nie pozostałą część budyniu.
  • Na górę połóż bitą śmietanę i udekoruj wedle uznania.
  • Ciasto schladzaj w lodówce najlepiej przez całą noc.






3 komentarze: