XX. Tort z roladą
Przedstawiam Wam sensacyjnie pyszny wypiek! Nie dość że wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej! Rolada połączona z kremem budyniowym, bananami i bitą śmietaną jest jak dla mnie strzałem w dziesiątkę. Ciasto robiłam po raz pierwszy, korzystając z przepisu znajdującego się na blogu - mojewypieki.com. Z pewnością zrobię je ponownie, ponieważ utknęło ono nie tylko w mym guście, ale także moich gości.
Produkty:
Na roladę:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoik dowolnego dżemu
Na masę:
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek cukru
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 5 bananów
Na warstwę śmietanową:
- 400 ml kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru truskawki do dekoracji
Etapy przygotowania:
Rolada:
- Białka ubij na sztywno, dodawaj partiami cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodawaj po 1 żółtku cały czas miksując.
- Następnie wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Przygotowane ciasto wylej na formę(44 x 30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 13 - 15 min. w temp. ok. 190 stopni.
- W trakcie pieczenia przygotuj ręcznik kuchenny i rozłóż go na płaskiej powierzchni. Upieczone ciasto połóż na nim tak aby strona z papierem do pieczenia była u góry.
- Zdejmij papier a następnie szybko posmaruj dżemem.
- Póki rolada jest gorąca zawiń w roladę( wzdłuż krótkiego boku - rolada powinna być w miarę krótka i gruba).
- Odłuż do całkowitego wystudzenia.
- Po wystudzeniu pokrój na ok. 15 plastrów o grubości ok. 1 cm.
Krem:
- Połowę mleka zagotuj w garnku z grubym dnem.
- Pozostałą część zmiksuj z budyniami, mąką i cukrem.
- Zmiksowaną masę wlej do gorącego mleka i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Ostudź.
- Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Partiami dodawaj do niego chłodny budyń.
Warstwa śmietanowa:
- Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj partiami cukier. Można użyć żelatyny gdy śmietana nie będzie odpowiednio gęsta.
Sposób przygotowania tortu:
- Przygotuj okrągłą tortownicę ( u mnie o śr. 26 cm). Najlepiej przygotuj samą obręcz i połóż ją od razu na paterze- nie będzie problemów z przekładaniem ciasta.
- Dno wyłóż kawałkami rolady tak aby całe było zakryte. Następnie obłóż boki tortownicy.
- Połowę kremu budyniowego wyłóż na dno kawałków z rolady.
- Obierz banany i ułóż je w kóleczko na budyniu. Wyłóż na nie pozostałą część budyniu.
- Na górę połóż bitą śmietanę i udekoruj wedle uznania.
- Ciasto schladzaj w lodówce najlepiej przez całą noc.
Ojej, bardzo imponujący!:)
OdpowiedzUsuń..z bananami <3. Wygląda pięknie :)...do tego truskawki i banany - znakomite połączenie :)
OdpowiedzUsuńOkazały!
OdpowiedzUsuń