XXI.Kokosanki
Po długiej nieobecności przygotowałam dla Was coś bardzo szybkiego i lekkiego, coś co każdy z nas kojarzy, ale jakoś nigdy nikomu nie przychodzi do głowy, żeby zrobić to samemu.
Kokosanki !
Bardzo proste połączenie głownie wiórków kokosowych, cukru i masła.
Są idealne do kawy i na podwieczorek. Uwierzcie mi, że po tylu zaliczeniach i egzaminach, każdy kto w końcu może cieszyć się zbliżającymi wakacjami, będzie zadowolony z szybkiego, relaksującego przepisu na pyszne ciasteczka.
Produkty:
- 500 g wiórków kokosowych
- 200 g masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżki mleka
- 4 białka
Etapy przygotowania :
- Masło, mleko i cukier rozpuść w garnku
- Dodaj wiórki i mieszając gotuj około 3-4 minut
- Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą kokosową
- Za pomocą łyżki formuj niewielkie kuleczki i kładź je na natłuszczoną blachę
- Piec około 20 minut w temperaturze 175 C
Faktycznie, do kawy czy herbaty nadają się idealnie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystkie ;) bez kawy :D
OdpowiedzUsuńPiękne. u mnie mniejskładnikowy przepis, ale nie są tak efektowne ;)
OdpowiedzUsuń