XVIII. Wuzetka z galaretką i truskawkami
Gdy po raz pierwszy ujrzałam w sklepie świeże truskawki nie mogłam się powstrzymać od ich kupna. Od razu przyszło mi na myśl, żeby zrobić coś pysznego. Ciasto wymyśliłam spontanicznie, gdyż sprawdzoną recepturę na pulchny i delikatny biszkopt połączyłam z kremówką, a na wierzch dodałam galaretkę z truskawkami. Jak dla mnie niebo w gębie.
Produkty:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- torebka cukru waniliowego
- kopiasta łyżeczka kakao (lub więcej wg uznania)
Masa:
- 350 ml kremówki
- łyżeczka żelatyny
- torebka cukru waniliowego
Ponadto:
- opakowanie galaretki truskawkowej
- 300 g truskawek
Nasączenie :
- 50 ml wody
- sok wyciśniety z pół cytryny
- łyżeczka cukru
Etapy przygotowania:
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Gdy masa będzie lśniąca ,dalej ubijając dodawaj po 1 żółtku.
- Mąkę zmieszaj z kakao i delikatnie wsyp do jajecznej masy. Całość wymieszaj dużą lyżką.
- Formę do pieczenia (u mnie o śr. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia i nałóż ciasto. Piecz ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
- Pozostaw do wystudzenia a następnie przekrój na dwa blaty.Każdy blat nasącz wodą z cytryną i cukrem.
- Śmietankę kremówkę ubij z cukrem a następnie dodaj żelatynę rozpuszczoną w 20 ml gorącej wody. Wstaw do lodówki na ok. pół godziny w celu usztywnienia bitej śmietany.
- Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody i pozostaw do wystudzenia.
- Blaty biszkoptowe przełóż kremem a na wierzchu ułóż pokrojone na połówki i umyte truskawki.
- Na koniec nalóż na truskawki gęstniejącą galaretkę.
- Schładzaj min. 2 h.
Podsumowując, ciasto palce lizać !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz