XXXII. Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Świeże truskawki, rabarbar i czereśnie już tak naprawdę są prawie nie do zdobycia. Za to swój najlepszy okres mają teraz jagody,wiśnie, borówki, maliny i ŚLIWKI !!!
Nie ma co się rozwlekać nad tym przepisem, ciasto wychodzi cudowne. Po prostu jest idealne, śliwki nadają mu lekkiej kwaskowatości, a kruszonka, która potem się zapiecze zapewnia odpowiednią chrupkość.
Uwielbiam być w Polsce w okresie lipca i sierpnia, bo tyle owoców ile pojawia się u nas w tym okresie nie znajdziecie nigdzie. Wystarczy pójść na targ i się rozejrzeć...wokół jest tyle warzyw i owoców, że aż chce się żyć..i PIEC :)
Was też zachęcam !
Produkty:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- pół kostki margaryny
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki śmietany lub mleka
- śliwki
Na kruszonkę:
- pół kostki masła
- cukier
- mąka
Trudno mi określić ilość mąki i cukru, w każdym razie po zmiksowaniu kruszonka ma wyglądać jak drobne okruchy chleba
Etapy przygotowania:
- Wszystkie produkty na ciasto oprócz śliwek umieść w misie miksera i zmiksuj na jednolitą, dość gęstą masę
- Śliwki umyj, przepołów i wyciągnij pestki
- Składniki na kruszonkę umieść w misie miksera i zmiksuj na okruchy
- Formę wyłóż papierem i wylej masę
- Ułóż na masie śliwki, nie dociskaj
- Całość posyp kruszonką
- Piecz w temp. 175 C przez ok. 45 minut( do suchego patyczka)
pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńu nas niestety zakalec wyszedł a robione według przepisu
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, że niestety nie mam pojęcia dlaczego wyszedł zakalec :(
UsuńŚliwki faktycznie są trochę ciężkie i może to miało jakiś wpływ na końcowy efekt :(
Pyszne ciacho... co prawda śliwki opadły na spód, ale w smaku super:)
OdpowiedzUsuńByć może były zbyt dociśnięte
Usuńzmodyfikowałam lekko przepis (wersja jesienna), dodałam więcej mąki, a zamiast śliwek zasmażone, starte jabłka z cynamonem. Wyszło mega! :)
OdpowiedzUsuń