Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

25 lipca 2013

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

XXXII. Ciasto ze śliwkami i kruszonką


     Świeże truskawki, rabarbar i czereśnie już tak naprawdę są prawie nie do zdobycia. Za to swój najlepszy okres mają teraz jagody,wiśnie, borówki, maliny i ŚLIWKI !!!
Nie ma co się rozwlekać nad tym przepisem, ciasto wychodzi cudowne. Po prostu jest idealne, śliwki nadają mu lekkiej kwaskowatości, a kruszonka, która potem się zapiecze zapewnia odpowiednią chrupkość.
Uwielbiam być w Polsce w okresie lipca i sierpnia, bo tyle owoców ile pojawia się u nas w tym okresie nie znajdziecie nigdzie. Wystarczy pójść na targ i się rozejrzeć...wokół jest tyle warzyw i owoców, że aż chce się żyć..i PIEC :) 
Was też zachęcam !

Produkty:
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • pół kostki margaryny
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki śmietany lub mleka
  • śliwki
Na kruszonkę:
  • pół kostki masła
  • cukier
  • mąka
Trudno mi określić ilość mąki i cukru, w każdym razie po zmiksowaniu kruszonka ma wyglądać jak drobne okruchy chleba

Etapy przygotowania:
  • Wszystkie produkty na ciasto oprócz śliwek umieść w misie miksera i zmiksuj na jednolitą, dość gęstą masę
  • Śliwki umyj, przepołów i wyciągnij pestki
  • Składniki na kruszonkę umieść w misie miksera i zmiksuj na okruchy
  • Formę wyłóż papierem i wylej masę
  • Ułóż na masie śliwki, nie dociskaj
  • Całość posyp kruszonką
  • Piecz w temp. 175 C przez ok. 45 minut( do suchego patyczka)



6 komentarzy:

  1. u nas niestety zakalec wyszedł a robione według przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę przyznać, że niestety nie mam pojęcia dlaczego wyszedł zakalec :(
      Śliwki faktycznie są trochę ciężkie i może to miało jakiś wpływ na końcowy efekt :(

      Usuń
  2. Pyszne ciacho... co prawda śliwki opadły na spód, ale w smaku super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zmodyfikowałam lekko przepis (wersja jesienna), dodałam więcej mąki, a zamiast śliwek zasmażone, starte jabłka z cynamonem. Wyszło mega! :)

    OdpowiedzUsuń