Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

18 maja 2013

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

XVII.Jogurtowe ciasto z rabarbarem


     W końcu nadeszła pora na świeże owoce, które po prostu kocham !
Truskawki, maliny, borówki, jagody, to właśnie one najlepiej komponują się z praktycznie wszystkimi ciastami, począwszy od kruchych, drożdżowych i jogurtowych na tartach kremowych kończywszy. Pierwszą oznaką sezonu w Polsce jest jednak RABARBAR!
Przypomina mi dzieciństwo i zapewne nie tylko mi tak dobrze się kojarzy. Sam jest dość kwaśny, ale nie zrażajcie się, bo zatopiony w cieście jogurtowym i po upieczeniu mięknie i diametralnie zmienia swój smak. Ciasto jest bardzo proste, szybkie i lekkie. Idealne na taką porę roku :)!


Produkty:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • ulubione owoce

Etapy przygotowania:
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól wsyp do miski i przesiej
  • Dodaj jajka, jogurt i olej
  • Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki lub miksera
  • Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką wylej ciasto
  • Poukładaj owoce 
Nie musisz ich dociskać, ponieważ ciasto jest na tyle gęste, że owoce się wtopią, ale nie zatopią 
  • Piecz w 180 C przez ok. 45 minut
  • Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem
Najlepiej upiec ciasto w formie 22-25 cm, w większych formach będzie ono dość niskie. Jak widzicie jest to bardzo prosty przepis, ale czy w czasie lata nie chodzi właśnie o to ?:)
Smacznego !




Akcja rabarbar - IV edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz