XVII.Jogurtowe ciasto z rabarbarem
W końcu nadeszła pora na świeże owoce, które po prostu kocham !
Truskawki, maliny, borówki, jagody, to właśnie one najlepiej komponują się z praktycznie wszystkimi ciastami, począwszy od kruchych, drożdżowych i jogurtowych na tartach kremowych kończywszy. Pierwszą oznaką sezonu w Polsce jest jednak RABARBAR!
Przypomina mi dzieciństwo i zapewne nie tylko mi tak dobrze się kojarzy. Sam jest dość kwaśny, ale nie zrażajcie się, bo zatopiony w cieście jogurtowym i po upieczeniu mięknie i diametralnie zmienia swój smak. Ciasto jest bardzo proste, szybkie i lekkie. Idealne na taką porę roku :)!
Produkty:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200 ml jogurtu naturalnego
- ulubione owoce
Etapy przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól wsyp do miski i przesiej
- Dodaj jajka, jogurt i olej
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki lub miksera
- Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką wylej ciasto
- Poukładaj owoce
- Piecz w 180 C przez ok. 45 minut
- Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz