XV.Mus czekoladowy z truskawkową niespodzianką
Od wielu dni chodził za mną pomysł, by zrobić ten jakże lekki, prosty i przyjemny deser. Jest idealną propozycją dla czekoladoholików, ale nie tylko. Stanowi dowód na to, że spędzanie czasu w kuchni nie musi być nudne i ciężkie, a pieczenie, czy też gotowanie trudne, wręcz przeciwnie. Pamiętajcie, że wystarczą tylko chęci a wyczarujecie wspaniałe rzeczy :)
Sam mus łączy 3 rodzaje czekolady, a do środka wkładamy zamrożone, zblendowane truskawki, które potem, kiedy już się roztopią, niebiańsko wypływają z środka deseru, co jest niemałym zaskoczeniem dla konsumentów :)
Produkty:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady białej
- 450 ml śmietany 36%
- 6 białek
- 4-5 łyżeczek żelatyny
- Zamrożone truskawki
Etapy przygotowania:
- Każdą czekoladę rozpuść w osobnej miseczce
- Ubij białka na sztywna pianę
- Ubij śmietanę(w osobnym naczyniu)
- Rozpuść żelatynę w 1/4 kubka gorącej wody
- Podziel śmietankę i pianę na 3 części
- Każdą czekoladę wymieszaj najpierw ze śmietanką,dolej 1-2 łyżeczki żelatyny, a następnie delikatnie dodaj piankę za pomocą łyżki
- Zblenduj truskawki- ma wyjść konsystencja lodowa, dlatego truskawki muszą być zmrożone
- Do naczyń wlej najpierw powstałą masę z gorzką czekoladą, potem z mleczną
- Do środka delikatnie włóż łyżkę truskawek
- Zalej masą z białą czekoladą
- Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz