Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

9 maja 2013

Mus czekoladowy z truskawkową niespodzianką

XV.Mus czekoladowy z truskawkową niespodzianką

    
     Od wielu dni chodził za mną pomysł, by zrobić ten jakże lekki, prosty i przyjemny deser. Jest idealną propozycją dla czekoladoholików, ale nie tylko. Stanowi dowód na to, że spędzanie czasu w kuchni nie musi być nudne i ciężkie, a pieczenie, czy też gotowanie trudne, wręcz przeciwnie. Pamiętajcie, że wystarczą tylko chęci a wyczarujecie wspaniałe rzeczy :)
Sam mus łączy 3 rodzaje czekolady, a do środka wkładamy zamrożone, zblendowane truskawki, które potem, kiedy już się roztopią, niebiańsko wypływają z środka deseru, co jest niemałym zaskoczeniem dla konsumentów :)


Produkty:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady białej
  • 450 ml śmietany 36%
  • 6 białek
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • Zamrożone truskawki
Etapy przygotowania:
  • Każdą czekoladę rozpuść w osobnej miseczce
  • Ubij białka na sztywna pianę
  • Ubij śmietanę(w osobnym naczyniu)
  • Rozpuść żelatynę w 1/4 kubka gorącej wody
  • Podziel śmietankę i pianę na 3 części
  • Każdą czekoladę wymieszaj najpierw ze śmietanką,dolej 1-2 łyżeczki żelatyny, a następnie delikatnie dodaj piankę za pomocą łyżki
  • Zblenduj truskawki- ma wyjść konsystencja lodowa, dlatego truskawki muszą być zmrożone
  • Do naczyń wlej najpierw powstałą masę z gorzką czekoladą, potem z mleczną
  • Do środka delikatnie włóż łyżkę truskawek
  • Zalej masą z białą czekoladą
  • Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny


Na koniec, jeśli ktoś tak jak ja bardzo lubi owoce może polać deser sosem truskawkowym, który powstaje ze stopniałych, wcześniej lodowych w konsystencji truskawek lub udekorować go malinami, borówkami, jagodami..itd 
Smacznego ! :)






Fot. Klemczyńska




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz