Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

25 kwietnia 2013

Tarta z bananami i kremówką

IX. Tarta z bananami i kremówką


   Kruche ciasto, bita śmietana, owoce... Czyli francuska elegancja. To mój sposób na przedegzaminowy stres :) Tarta z bananami należy do moich popisowych wypieków. Jest tak dobra, że nie da się tego opisać. Przepis na spód był wielokrotnie modyfikowany :)


Produkty:
Na spód: 


  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany


Na wypełnienie:


  • 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 80 ml gorącej wody
  • cukier waniliowy
  • 3 banany
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny


Sposób przygotowania:
  • Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i łyżką śmietany.
  • Masło posiekaj nożem, dodaj mąkę i dalej siekaj, 
  • Do mąki i masła wlej masę z żółtek.,następnie zagnieć.
  • Ciasto wstaw do lodówki  na ok. 1 h.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wylep nim formę do tarty (o średnicy 26cm) tak, aby ciasto dokładnie przywierało do formy.
  • Ponakłuwaj widelcem całe ciasto.
  • Wataw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 min. w temp. 180 stopni.
  • Upieczony spód pozostaw do wystudzenia. Nie wyciągaj z formy.
  • Śmietankę kremówkę ubij na sztywno ze szczypta soli i cukrem pudrem.
  • W gorącej wodzie rozpuść żelatynę, nastepnie wystudź. Dodaj do kremówki.
  •  Obierz banany, pokrój w plasterki a następnie skrop je sokiem z cytryny w celu zachowania ich jasnego koloru.
  • Kremówką wypełnij tartę, na wierzchu ułóż banany. Ozdabiaj wedle uznania :)

Smacznego!!!



 

1 komentarz: