IX. Tarta z bananami i kremówką
Produkty:
Na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
Na wypełnienie:
- 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 1 łyżka żelatyny
- 80 ml gorącej wody
- cukier waniliowy
- 3 banany
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i łyżką śmietany.
- Masło posiekaj nożem, dodaj mąkę i dalej siekaj,
- Do mąki i masła wlej masę z żółtek.,następnie zagnieć.
- Ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 h.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wylep nim formę do tarty (o średnicy 26cm) tak, aby ciasto dokładnie przywierało do formy.
- Ponakłuwaj widelcem całe ciasto.
- Wataw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 min. w temp. 180 stopni.
- Upieczony spód pozostaw do wystudzenia. Nie wyciągaj z formy.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno ze szczypta soli i cukrem pudrem.
- W gorącej wodzie rozpuść żelatynę, nastepnie wystudź. Dodaj do kremówki.
- Obierz banany, pokrój w plasterki a następnie skrop je sokiem z cytryny w celu zachowania ich jasnego koloru.
- Kremówką wypełnij tartę, na wierzchu ułóż banany. Ozdabiaj wedle uznania :)
Smacznego!!!
Aniu! Cudowne ;**
OdpowiedzUsuń