III. Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami
Niezwykle aromatyczna, pyszna zapiekanka to idealna propozycja na niedzielny obiad, przyjęcie urodzinowe czy spotkanie z przyjaciółmi. Łączy w sobie proste składniki, które w połączeniu ze sobą smakują wybornie. Ma w sobie czar... Taki, że nawet najwybredniejsi konsumenci nie będą w stanie się jej oprzeć. Sami wypróbujcie.. :)
Produkty:
- 150g piersi z kurczaka
- 400g ziemniaków
- 150g pieczarek
- 3 duże cebule
- 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietany 22% lub 30 %
- 1 jajko
- 50 g startego zółtego sera
- 50 g sera typu lazur lub feta
- 3 łyżki masła
- olej
- przyprawy: szczypta ostrej papryczki, ziół prowansalskich, pieprzu, soli
Sposób przygotowania :
- Pieczarki pokrój w ćwiartki, lekko podsmaż na 1 łyżce masła
- Pierś z kurczaka pokrój na nieduże kawałki, a następnie lekko podsmaż na 1 łyżce masła
- Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. To samo zrób z cebulą
- Szpinak podsmaż na 1 łyżce masła z bardzo drobno posiekanym czosnkiem i serem feta lub typu lazur.Następnie do lekko wystudzonego szpinaku dodaj śmietanę wymieszaną z jajkiem oraz przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj cienką warstwą oleju, a następnie układaj warstwami poszczególne składniki: ziemniaki, kurczak, pieczarki, szpinak, ser żółty. Całość przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temp. 190 stopni przez ok. 40 min. Pod koniec pieczenia usuń folię aluminiową.
Składniki podane w przepisie to porcja dla 4 osób.
Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń