Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

7 kwietnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami

III. Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami


        Niezwykle aromatyczna, pyszna zapiekanka to idealna propozycja na niedzielny obiad, przyjęcie urodzinowe czy spotkanie z przyjaciółmi. Łączy w sobie proste składniki, które w połączeniu ze sobą smakują wybornie.   Ma w sobie czar... Taki, że nawet najwybredniejsi konsumenci nie będą w stanie się jej oprzeć. Sami wypróbujcie.. :)


  Produkty:
  •  150g piersi z kurczaka
  •  400g ziemniaków
  •  150g pieczarek
  •  3 duże cebule
  •  100 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  •  1 ząbek czosnku
  •  200 ml śmietany 22% lub 30 %
  •  1 jajko
  •  50 g startego zółtego sera
  •  50 g sera typu lazur lub feta
  •  3 łyżki masła
  •  olej
  •  przyprawy: szczypta ostrej papryczki, ziół prowansalskich, pieprzu, soli


Sposób przygotowania :

  •  Pieczarki pokrój w ćwiartki, lekko podsmaż na 1 łyżce masła
  •  Pierś z kurczaka pokrój na nieduże kawałki, a następnie lekko podsmaż na 1 łyżce masła
  •  Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. To samo zrób z cebulą
  •  Szpinak podsmaż na 1 łyżce masła z bardzo drobno posiekanym czosnkiem i serem feta lub typu lazur.Następnie do lekko wystudzonego szpinaku dodaj śmietanę wymieszaną z jajkiem oraz przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
  •  Żaroodporne naczynie wysmaruj cienką warstwą oleju, a następnie układaj warstwami poszczególne składniki: ziemniaki, kurczak, pieczarki, szpinak, ser żółty. Całość przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temp. 190 stopni przez ok. 40 min. Pod koniec pieczenia usuń folię aluminiową.


Składniki podane w przepisie to porcja dla 4 osób.




1 komentarz: