XXVII. Bułeczki drożdżowe z białym serem
Cóż mogę o nich powiedzieć..
Mieszkając nad jedną z najlepszych piekarni we Wrocławiu nie miałam wyboru i od dziecka, zaczynając od późnego wieczora, kończąc na wczesnym ranku, codziennie mam okazję czuć niesamowitą woń, która unosi się w powietrzu. Z tego też powodu, od najmłodszych lat przyzwyczajona jestem do jedzenia niezliczonej ilość słodyczy z tejże piekarni. Odkąd pamiętam moim faworytem były puszyste, drożdżowe bułeczki z miękkim i aromatycznym serkiem w środku. W końcu po nabyciu pewnych umiejętności i uzbrojeniu się w cierpliwość, która jest potrzebna do ciast z drożdżami, a której nie mam za dużo, postanowiłam zrobić te kultowe dla mnie bułeczki.
Jak to z drożdżami, potrzeba sporo czasu i trochę zachodu, ale jak bardzo to wszystko się opłaca. Od razu przypomniałam sobie wszystkie wspaniałe chwile z dzieciństwa :)
Wam też zasmakują !
Produkty:
Na spód:
- 750 g mąki pszennej
- ok. 40 g świeżych drożdży
- 50 g miodu
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 80 g miękkiego masła
Na masę serową:
- 8 łyżek miękkiego masła
- szklanka cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 450 g sera twarogowego
Etapy przygotowania:
- Wymieszaj łyżką jajka, miód i mleko
- Zrób rozczyn( 15 g drożdży zalej ciepłym, ale nie gorącym ! mlekiem i zostaw do wyrośnięcia)
- Po wyrośnięciu, rozczyn dodaj do mąki, tak samo jak pozostałe drożdże, masło i sól
- Wygnieć ciasto. Jeśli będzie się lepiło do ręki, dodawaj stopniowo troszeczkę mąki
- Zostaw na około godzinę do wyrośnięcia
- Masło, cukier puder, żółtko, cukier waniliowy i twaróg zmiel trzykrotnie w malakserze
- Po wyrośnięciu ciasta, formuj je na średniej wielkości kulki(wyjdzie ich koło 16-17)
- Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30-35 minut
- W każdej bułeczce zrób mocne wgłębienie, tak by zmieściło się w nim dużo nadzienia
- Bułeczki posmaruj rozbełtanym żółtkiem dla połysku
- Piecz w temp. 200 C przez ok. 25 minut, do zarumienienia
Dziwne. Nigdy problemów z ciastem drożdżowym nie miałam a używam do na prawdę wielu rzeczy...
OdpowiedzUsuńBułeczki wspaniałe ! Na pewno będę robiła w klasie maturalnej do szkoły :)
Powiedz mi tylko - jak długo zachowują świeżość ?
Moim największym problemem był brak cierpliwości i przez to robiłam dużo błędów, poza tym masz rację, że ciasto jest proste w obyciu :)
UsuńZ tą świeżością może być różnie.
Oczywiście najlepsze są 1 dnia, 2 dnia jeśli nie przykryjesz to będą suche, ale jeśli tak, to choć już nie tak smaczne dalej będą ok :)
Na 3 dzień to już zupełnie nie to samo niestety, także do szybkiego spożycia :)
Tez je uwielbiam ;) cudo ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%
Usuń