Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

6 maja 2013

Śniadaniowe Cupcakes

XIV.Śniadaniowe Cupcakes


    Pyszne i pożywne babeczki z kremem - idealne śniadanie dla Ciebie! Śniadaniowe Cupcakes to połączenie cennych składników takich jak płatki owsiane, siemię lniane, jogurt naturalny, żurawina czy sezam udekorowane kremem z bitej śmietany. Musisz ich spróbować i przekonać się jak naprawdę smakują!!!




Produkty:


  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynków
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego


Ponadto:



  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilka kropel barwnika spożywczego niebieskiego
  • posypka


Etapy przygotowania:



  • Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki : płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, suszone owoce. 
  • To samo zrób ze składnikami mokrymi - połącz masło, jogurt i jajko.
  • Składniki suche wsyp do mokrych i mieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Nałóż do foremek lub papilotek i piecz ok. 20 min w temp. 180 stopni.
  • Sporządź krem: śmietanę ubij na sztywno, dodaj barwnik a następnie rozpuszczoną w 40 ml wrzącej wody żelatynę. Krem wsadź do lodówki na ok. 2 h w celu  uzyskania sztywnej masy. Gdy masa zastygnie nakładaj szprycą na babeczki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz