XIV.Śniadaniowe Cupcakes
Pyszne i pożywne babeczki z kremem - idealne śniadanie dla Ciebie! Śniadaniowe Cupcakes to połączenie cennych składników takich jak płatki owsiane, siemię lniane, jogurt naturalny, żurawina czy sezam udekorowane kremem z bitej śmietany. Musisz ich spróbować i przekonać się jak naprawdę smakują!!!
Produkty:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynków
- 1 jajko
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Ponadto:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- kilka kropel barwnika spożywczego niebieskiego
- posypka
Etapy przygotowania:
- Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki : płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, suszone owoce.
- To samo zrób ze składnikami mokrymi - połącz masło, jogurt i jajko.
- Składniki suche wsyp do mokrych i mieszaj łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Nałóż do foremek lub papilotek i piecz ok. 20 min w temp. 180 stopni.
- Sporządź krem: śmietanę ubij na sztywno, dodaj barwnik a następnie rozpuszczoną w 40 ml wrzącej wody żelatynę. Krem wsadź do lodówki na ok. 2 h w celu uzyskania sztywnej masy. Gdy masa zastygnie nakładaj szprycą na babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz