Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

1 sierpnia 2013

Śmietanowiec

XXXVI. Śmietanowiec


     Witam Was kochani :) Czy jedliście kiedykolwiek ciasto o nazwie śmietanowiec? Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni tak jak ja, to zachęcam byście ten właśnie przepis wypróbowali. Śmietanowiec to ciasto, które smakuje prawie jak sernik. W przepisie podaję tradycyjną wersję śmietanowca, ale oczywiście można przyrządzać go na różne sposoby. Ciasto bardzo łatwe do wykonania. Nawet jeśli zabieracie się za nie po raz pierwszy to i tak wyjdzie.



Produkty:

  • Na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła lub margaryny
  • szczypta soli


Na nadzienie:

  • 4 białka
  • 2 pojemniki śmietany 18 % (każdy po 400 g)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru



Etapy przygotowania:

  • Z podanych składników na kruche ciasto zagnieć kulę i podziel ją na 3/4 i 1/4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylep nią 3/4 ciasta. Resztę zostaw na wierzch.
  • Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Następnie dodaj cukier i dalej ubijaj aż się całkowicie rozpuści. Dodaj śmietany i budynie i jeszcze chwilę ubijaj.
  • Wylej masę na wyłożoną ciastem blachę. Następnie nałóż kruszonkę i piecz w temp. 170 stopni przez ok. 50 min.




4 komentarze:

  1. Mam pytanie jak dużą blachę użyłaś do tego ciasta??

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
    :)

    OdpowiedzUsuń