Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

2 maja 2013

Pani Walewska

XIII.Pani Walewska



    Czyli kruche ciasto przełożone konfiturą wiśniową i kremem. A na wierzchu delikatna chmurka :) "Pani Walewska" zwana  również pychotką jest wypiekiem nadającym się na każdą okazję. Urodziny, imieniny czy jak u mnie poranna kawa. Niestety znika w mgnieniu oka! :)


Produkty:

Na kruche ciasto:



  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 200 g masła lub margaryny



Na bezę:



  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 białka

Na masę kremową:



  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g masła

Ponadto:



  • słoik konfitury (najlepiej porzeczkowej lub wiśniowej)
  • 100 g płatków migdałowych


Etapy przygotowania:



  • Masło posiekaj z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i kolejno po 1 żółtku.





  • Wyrób, zagnieć i uformuj w kulę. Podziel na pół i wstaw do lodówki na czas robienia bezy.
  • Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj partiami cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodaj łyżkę mąki.
  • Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Następnie wyłóż na nią połowę ciasta, rozwałkuj i wyrównaj.
  • Ponakłówaj widelcem.
  • Nałóż na nią połowę dżemu. Wyłóż masę bezową i posyp płatkami migdałowymi. 
  • Piecz w temp. 170 stopni przez ok. 40 minut.
  • To samo wykonaj z drugą częścią ciasta, jednak piecz bez bezy i płatków migdałowych. Placki wystaw do ostudzenia.
  • Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrami. Drugą zmiksuj z żółtkami i mąką (jak na budyń). Dodaj do gotującego się mleka, gotuj mieszając cały czas tak aby powstała gładka masa. Ostudź.
  • Miękkie masło utrzyj na puch, stopniowo dodawaj ostudzony budyń cały czas ucierając aż powstanie gładki krem.
  • Gotowe ostudzone placki przełóż masą kremową kładąc na wierzch placek z bezą i migdałami.
  • Schładzać w lodówce min. 3 h. 









    2 komentarze: