Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !
Pani Walewska
XIII.Pani Walewska
Czyli kruche ciasto przełożone konfiturą wiśniową i kremem. A na wierzchu delikatna chmurka :) "Pani Walewska" zwana również pychotką jest wypiekiem nadającym się na każdą okazję. Urodziny, imieniny czy jak u mnie poranna kawa. Niestety znika w mgnieniu oka! :)
Produkty:
Na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 200 g masła lub margaryny
Na bezę:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 białka
Na masę kremową:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 150 g masła
Ponadto:
- słoik konfitury (najlepiej porzeczkowej lub wiśniowej)
- 100 g płatków migdałowych
Etapy przygotowania:
- Masło posiekaj z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i kolejno po 1 żółtku.
Wyrób, zagnieć i uformuj w kulę. Podziel na pół i wstaw do lodówki na czas robienia bezy.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj partiami cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodaj łyżkę mąki.
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Następnie wyłóż na nią połowę ciasta, rozwałkuj i wyrównaj.
Ponakłówaj widelcem.
Nałóż na nią połowę dżemu. Wyłóż masę bezową i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz w temp. 170 stopni przez ok. 40 minut.
To samo wykonaj z drugą częścią ciasta, jednak piecz bez bezy i płatków migdałowych. Placki wystaw do ostudzenia.
Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrami. Drugą zmiksuj z żółtkami i mąką (jak na budyń). Dodaj do gotującego się mleka, gotuj mieszając cały czas tak aby powstała gładka masa. Ostudź.
Miękkie masło utrzyj na puch, stopniowo dodawaj ostudzony budyń cały czas ucierając aż powstanie gładki krem.
Gotowe ostudzone placki przełóż masą kremową kładąc na wierzch placek z bezą i migdałami.
Schładzać w lodówce min. 3 h.
Bardzo lubię to ciacho,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTrochę roboty, ale jak widać opłaca się! Ciekawa nazwa :)
OdpowiedzUsuń