Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

13 maja 2013

Seroletka w ciemnym biszkopcie

XVI.Seroletka w ciemnym biszkopcie

     Seroletka to połączenie serka homogenizowanego i galaretki w jedną, unikalną masę. Ma ona konsystencję i nutkę smaku galaretki, jednak nadal dominuje tu serek, który po schłodzeniu w lodówce, rozpływa się w ustach. A wszystko to dzieje się na ciemnym, kakaowym biszkopcie. 
Seroletka jest czymś nowym, nieoczywistym, czymś co na pewno zdziwi Waszych znajomych. Możecie być pewni, że zdziwienie to będzie bardzo pozytywne ! :)

Produkty:
Na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 2/3 szklanka mąki
  • 3-4 łyżki kakao(ciemnego, gorzkiego)
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Spirytus
Masa:
  • 3 truskawkowe galaretki
  • 800 g serka waniliowego homogenizowanego



Etapy przygotowania:
Biszkopt:
  • Ubij białka na sztywną pianę
  • Dodaj cukier puder i wymieszaj
  • Do żółtek dodaj wodę i wlej do piany. Wymieszaj.
  • Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy, a następnie wymieszaj delikatnie szpatułką,dodając stopniowo kakao
  • Dno tortownicy wyłóż papierem, nie smaruj boków
  • Nagrzej piekarnik do 170 C i piecz przez ok. 40 min
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i upuścić je z wys. ok. 0,5 m na podłogę lub uderz parę razy w blat
  • Boki biszkoptu oddziel nożem dopiero po wystudzeniu
  • Po wystudzeniu biszkopt podziel na 2 blaty
  • Nasącz je spirytusem
Masa:
  • W 2 i 1/4 kubka gorącej wody rozpuść 3 galaretki i zostaw do ostudzenia, ale tak by galaretka dalej była płynna
  • Po ostudzeniu połącz w misce serki i galaretkę za pomocą miksera
  • Powstałą masę wsadź do lodówki i trzymaj ją tam aż zacznie tężeć
  • W tym momencie 3/4 masy wylej na biszkopt i przykryj 2 blatem, na który wylej pozostałą część masy
Ważne jest to, by masa zaczęła tężeć, ponieważ wtedy wylejemy ją swobodnie, bez większych trudności na biszkopt i jednocześnie będzie na tyle stężała by utrzymać drugi blat

  • Ciasto trzymaj w lodówce przez około 4 godziny, najlepiej całą noc
  • Ozdób wiórkami czekolady, bitą śmietaną lub suszonymi owocami
Smacznego !





  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz