Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

28 kwietnia 2013

Keks

XII.Keks 



    Spodziewasz się gości lada moment ? A może po prostu masz ochotę na pyszne aromatyczne ciasto? Ten przepis jest dla ciebie! Przedstawiam wypiek, który zachowuje świeżość przez długi czas, więc nie trzaba się martwić, że jak goście wszystkiego nie zjedzą to się zepsuje.



Produkty:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka spirytusu
  • 300 g  bakali (u mnie orzechy laskowe, migdały, daktyle, żórawina, owoce kandyzowane) 
  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:
  • Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Cały czas ucierając dodawaj po 1 jajku.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia a następnie dodaj do masy razem z łyżeczką spirytusu. Miksuj.
  • Pokrój bakalie i posyp dwiema łyżkami mąki , wymieszaj(po to żeby nie opadły na dno ciasta w trakcie pieczenia).Dodaj do utartej masy i wymieszaj drewnianą łyżką
  • Piecz w temp. 165 stopni ok. 50 min.
  • Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.






 

Smacznego!

1 komentarz: