XXV. Tarta z marcepanem i owocami
Tarta jest słodkością, którą można tworzyć na różne sposoby. Więc i my staramy się odkrywać magię tego ciasta poprzez łączenie smaków. Tym razem wybrałam klasyczny spód ze zwykłych herbatników, masę śmietankową oraz owoce lata z odrobiną marcepanu. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje ;)
Produkty:
Na spód:
- 300 g herbatników petit beuere
- 120 g masła
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru
Ponadto:
- owoce(jakie lubicie)
- masa marcepanowa
Etapy przygotowania:
- Lekko połamane herbatniki dokładnie rozgnieć na biały proszek ( najlepiej przy pomocy malaksera lub blendera), dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj.
- Formę do tarty(ok.26cm) wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą, a następnie wyłóż na nią masę z herbatników i dokładnie rozprowadź po bokach. Wstaw do lodówki na 2h w celu ujednolicenia sie ciasta.
- Ubij śmietankę w jednym pojemniku, a w osobnym ubij serek mascarpone. Do mascarpone dodaj bitą smietanę i cukier. Całość zmiksuj dokladnie.
- Wyjmij z lodówki spód ciasta i wyłóż krem. Ułóż owoce, a masę marcepanową uformuj wedle uznania :)
- Tartę wstaw do lodówki na min. 2h, najlepiej na noc.
Ale masz świetną formę do tarty! :) Bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńA jeszcze bardziej podoba mi się sama tarta! Wygląda naprawdę bombowo. Dużo owoców- to jest to!
dariawkuchni.