XXIV.Mini serniczki
Ostatnio tak bardzo ciągnęło mnie, żeby zrobić sernik, że nie wytrzymałabym już ani dnia dłużej. Problem narodził się w momencie, kiedy trzeba było zdecydować się na któryś z wielu rodzajów. W końcu stwierdziłam, że zamiast tradycyjnej blachy sernika, upiekę małe serniczki w formie babeczek. Pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ wszyscy byli zaskoczeni i chętniej sięgali po kolejne porcje :)
Serniczki mają dość niekonwencjonalny spód z pokruszonych herbatników, który po upieczeniu, idealnie łączy się z ciężką i gęstą (czyli typowo polską) masą serową. Ostatnim dodatkiem jest kawałek banana, który stanowi przysłowiową kropkę nad i.
Ja dodałam jeszcze trochę kruszonki kokosowej, która została mi z niedawno pieczonych kokosanek :)
Produkty:
- ok.180 g herbatników
- 60 g margaryny
- ok. 700 g sera twarogowego
- 2 laski wanilii
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 banany
Etapy przygotowania:
- Zblenduj lub potłucz wałkiem herbatniki na piasek
- Roztop masło i wymieszaj z herbatnikami, tak by powstała zwarta masa
- Zmiel ser 3-krotnie na jednolitą masę
- W trakcie mielenia, dodaj cukier,jajka i ziarna z lasek wanilii
- Na dnie papilotek, delikatnie uklepuj spód z herbatników
- Na spód wyłóż masę serową
- Kawałki banana połóż na środku serniczka
- Nagrzej piekarni do 150 C i piecz przez około 25-30 min
Banan może zczernieć w trakcie pieczenia, dlatego polecam wcześniej zanurzyć go w soku cytrynowym :)
SMACZNEGO !* Jeśli skusicie się na kruszonkę, to jest to nic innego jak połączone masło, cukier i wiórki kokosowe
Na ochotę na sernik nie ma rady- jak się pojawia, trzenba coś upiec :) Twoje wyglądają bombowo :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Dziękuję i zapraszam to wypróbowania przepisu, bo nie tylko wyglądają ale także smakują świetnie ! :)
Usuńoj, a ja muszę coś ze serem zrobić ;]
OdpowiedzUsuńserniczki!
Jak już zrobisz, to koniecznie wyślij zdjęcie :)
Usuń