XXVI. Tartaletki z bitą śmietaną i owocami
Na takie pyszności warto było czekać cały rok... Kruche ciasto, bita śmietana i świeże owoce! W okresie lipca dostępne są letnie pyszności takie jak truskawki, maliny czy borówki, które idealnie łączą się z kruchym ciastem na tartę. Dziś mamy dla Was słodkie trio!
Składniki:
Na spody:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 500 ml śmietany 36%
- cukier waniliowy
- maliny, truskawki, borówki
Etapy przygotowania:
- Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i łyżką śmietany.
- Masło posiekaj nożem, dodaj mąkę i dalej siekaj,
- Do mąki i masła wlej masę z żółtek.,następnie zagnieć.
- Ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 h.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wylep nim formy do tartaletek tak, aby ciasto dokładnie przywierało do foremek.
- Ponakłuwaj widelcem całe ciasto.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
- Upieczone spody pozostaw do wystudzenia. Nie wyciągaj z foremek.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno ze szczypta soli i cukrem waniliowym.
- Spody tartaletek wypełnij bitą śmietaną i udekoruj owocami.
Za przepis i zdjęcia serdecznie dziękujemy Marceli :)
Mmmmm, to wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńI takie są właśnie nasze tartaletki :)
OdpowiedzUsuńOBŁĘDNE! :)
no wyglądają jak lato ;) zapraszam na dania z grilla http://www.zgrilla.pl/kaszanka-z-ziemniaczkami-z-grilla/
OdpowiedzUsuńKocham takie tartaletki :) !
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają!!! Tylko pewnie bardzo słodkie :)
OdpowiedzUsuń