Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

28 czerwca 2013

Tarta ananasowa

XXIII. Tarta ananasowa


   To już trzecia tarta na naszym blogu.
W moim domu zrobiła furrorę. Aksamitna śmietanka, łączy się tu ze świeżym i orzeźwiającym smakiem ananasa, który przeniesie nas w dalekie Karaiby. Jeśli chcecie wzmocnić wrażenia, dodajcie do śmietanki wiórki kokosowe :)


Produkty:
Na spód:
  •  250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • jajko
  • 150 g margaryny
  • szczypta soli

Wypełnienie:
  • ok. 400 ml śmietanki 36%
  • pół torebki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ananas świeży lub z puszki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 80 ml gorącej wody

Etapy przygotowania:
  • Z mąki, cukru, soli, jajka i margaryny wyrób ciasto na tartę, dokładnie tak jak w tym przepisie http://delicious-precious.blogspot.com/2013/04/v.html
  • Ciasto włóż do lodówki i zostaw je tam na godzinę 
  • Po godzinie wyciągnij ciasto, rozwałkuj i wsadź do formy wysmarowanej masłem
  • Nagrzej piekarnik do 190 C
  • Spód ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut z obciążeniem, następnie 15 minut bez, do zarumienienia
  • Śmietankę ubij na sztywno, w między czasie dodaj budyń i cukier puder
  • Łyżkę żelatyny rozpuść w wodzie i dodaj do śmietanki
  • Masę wylej na spód
  • Pokrój ananasa na ćwiartki(lub jak wolisz zostaw go w plastrach) i połóż delikatnie na masę
  • Całość wstaw do lodówki na noc





1 komentarz:

  1. Piękna tarta, z ananasem jeszcze nie jadłam.
    Zapraszam do mnie na tartę biszkoptową z owocami :)

    OdpowiedzUsuń