XXIII. Tarta ananasowa
To już trzecia tarta na naszym blogu.
W moim domu zrobiła furrorę. Aksamitna śmietanka, łączy się tu ze świeżym i orzeźwiającym smakiem ananasa, który przeniesie nas w dalekie Karaiby. Jeśli chcecie wzmocnić wrażenia, dodajcie do śmietanki wiórki kokosowe :)
Produkty:
Na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- jajko
- 150 g margaryny
- szczypta soli
Wypełnienie:
- ok. 400 ml śmietanki 36%
- pół torebki budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- ananas świeży lub z puszki
- 1 łyżka żelatyny
- 80 ml gorącej wody
Etapy przygotowania:
- Z mąki, cukru, soli, jajka i margaryny wyrób ciasto na tartę, dokładnie tak jak w tym przepisie http://delicious-precious.blogspot.com/2013/04/v.html
- Ciasto włóż do lodówki i zostaw je tam na godzinę
- Po godzinie wyciągnij ciasto, rozwałkuj i wsadź do formy wysmarowanej masłem
- Nagrzej piekarnik do 190 C
- Spód ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut z obciążeniem, następnie 15 minut bez, do zarumienienia
- Śmietankę ubij na sztywno, w między czasie dodaj budyń i cukier puder
- Łyżkę żelatyny rozpuść w wodzie i dodaj do śmietanki
- Masę wylej na spód
- Pokrój ananasa na ćwiartki(lub jak wolisz zostaw go w plastrach) i połóż delikatnie na masę
- Całość wstaw do lodówki na noc
Piękna tarta, z ananasem jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na tartę biszkoptową z owocami :)