XXII.Deser serowo-truskawkowy
W końcu lato !!!
Choć pogoda faktycznie nas nie rozpieszcza, to na szczęście dalej jest dostęp do dobrobytu jaki wiąże się z tym okresem.
Truskawkami z Polski zachwyca się cały świat, więc korzystajmy z nich najlepiej jak się da, tworząc pyszne desery, ciasta, galaretki, dżemy, co tylko zapragniecie :)
Moja propozycja to deser, który zajął mi dosłownie 30 minut, z czego najdłuższą czynnością okazało się krojenie owoców. Jednak jeśli jest ktoś koło Was, ten czas skróci się znacznie, a zapewniam, że na taki deser każdy się skusi i chętnie Wam pomoże ! :)
Produkty:
- truskawki
- ok. 500 g sera twarogowego
- ok. 350 ml jogurtu naturalnego
- cukier
- ok. 20 herbatników
Etapy przygotowania:
- Herbatniki pokrusz, nie za drobno. Mi wyszło około 5 herbatników na 1 pucharek.Ułóż na spodach pucharków
- Ser przemiel 3 razy w mikserze na gładką masę, dodaj stopniowo jogurt i cukier według uznania.Ser nie może być za rzadki więc uwaga z ilością jogurtu !
- Z masy serowej ułóż drugą warstwę
- Potnij truskawki na ćwiartki i ułóż z nich trzecią warstwę
- Na truskawki nałóż masę, a na wierzch truskawki
- Wstaw do lodówki na około 30 minut
Deser najlepiej smakuje schłodzony! Jest szybki, prosty, daje dużo przyjemności i radości, szczególnie jeśli zrobicie go dla bliskich sobie osób :)
Prosty, szybki, elegancki... no i smaczny! :) Bajka!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.