V.Tarta na czekoladowym spodzie z kremem i musem truskawkowym
Jedna z najlepszych tart jakich w życiu próbowałam.
Delikatna gorycz czekolady idealnie komponuje się ze słodkością kremu i nieco cierpkim smakiem sosu. Zrobi wrażenie na Waszych znajomych i mimo dłuższego czasu przygotowania, naprawdę warto ją upiec :)
Produkty:
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej(nie tortowej)
- 150 g margaryny
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 500 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 4 łyżki cukru
- 350 ml śmietany kremówki 30% (bardzo zimnej)
- Truskawki(świeże lub mrożone)
Etapy przygotowania:
Ciasto:
- Mąkę wysyp na blat i usyp z niej górkę. Do środka wbij jajko, dodaj cukier i sól, a także pokrojoną margarynę w temperaturze pokojowej. Dolej jedną łyżkę mleka lub wody i zagnieć.
- Podziel ciasto na 2 części i schowaj do lodówki
- Po godzinie wyciągnij pierwszą część ciasta i rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Posmaruj formę masłem, zawiń ciasto na wałek i w ten sposób przenieś do formy. W czasie tej czynności uważaj by nie rozciągnąć ciast, ponieważ w czasie pieczenie skurczy się. Nadmiar ciasta usuń przejeżdżając wałkiem po krawędziach.
- Nakłuj spód ciasta widelcem i wstaw do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 190 C, wyciągnij ciasto i połóż na nim folię aluminiową z fasolą lub ryżem. Piecz 15 minut z obciążeniem, potem zdejmij je i piecz przez kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyciągnij ciasto do ochłodzenia
- Podziel serek mascarpone na 2 części(każda po 250 g)
- Do roztopionej i ochłodzonej czekolady dodaj 1 część mascarpone i wymieszaj łyżką na gładką masę. Ważne jest by czekolada była chłodna, w innym przypadku masa się zważy. Posmaruj spód i boki
- Śmietankę ubij z cukrem na sztywno i stopniowo dodawaj 2 część mascarpone. Wylej na spód z czekoladą i wstaw do lodówki
- Zblenduj wszystkie truskawki i dodaj łyżkę cukru
Serdecznie polecam tartę! Jest przepyszna i nadaje się na każdą okazję. Hm... U mnie nawet bez okazji ;)
OdpowiedzUsuń