Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

6 kwietnia 2013

Kruche ciasto z dżemem i bezą

II.Kruche ciasto z dżemem i be

          Idealna propozycja dla tych, którzy ciągle się spieszą, a mimo to nie chcą rezygnować z przyjemności jaką daje zjedzenie własnego wypieku. Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu a efekt...sami zobaczycie, że zniknie w 5 minut :)
  

 Produkty
  • kostka margaryny-250 g
  • 5 całych jaj
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki* mąki pszennej(może być tortowa)
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 słoiki dżemu porzeczkowego(lub jagodowego)
  • budyń waniliowy(lub kisiel truskawkowy)
  • 3/4 szklanki cukru   
* szklanka to ok. 200 g

 Sposób przygotowania:
  •  Usyp mąkę na blacie, zrób w niej lekkie wgłębienie i dodaj do środka żółtka, pokrojoną margarynę w temperaturze pokojowej i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto(składniki zagniatać do środka)na jednolitą masę, bez grudek.
  • Podziel ciasto na 3 części, do jednej dodaj 2-3 łyżki gorzkiego kakao i zagnieć. Wszystkie części schowaj do zamrażarki na około 10 minut.
  • Z białek wyrób pianę, do której stopniowo dodawaj cukier, a na końcu budyń lub kisiel.Jest to zależne od waszych preferencji-budyń daje bebiałą natomiast kisiel- różową. Konsystencja ma być dość gęsta.
  • Wyciągnij jedną część ciasta(bez kakao) i w wyłożonej papierem formie rozgnieć je na spodzie
  • Spód przykryj dżemem, w miarę równomiernie, tak by nie było prześwitów 
  • Wyciągnij ciasto z kakaem i zetrzyj na tarce na grubych oczkach na warstwę z dżemem
  • Wyłóż masę białkową i rozprowadż równomiernie
  • Wyciągnij ostatnią część ciasta i zetrzyj na tarce na grubych oczkach     
  • Piecz ok. 45-50 min. w temp. 170 C 
  • Na koniec posyp cukrem pudrem 

Mam nadzieję, że to ciasto zrobi w Waszych domach taką furorę jak w moim. Na zachętę parę zdjęć :







Za wszystkie zdjęcia serdecznie dziękuję Buce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz