Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

15 kwietnia 2013

Ptysie z bitą śmietaną

VI. Ptysie z bitą śmietaną


       Delikatne, rozpływające się w ustach... Wprost nieziemskie! Takie właśnie są ptysie, które Wam przedstawiam. Przepis to tradycyjna receptura, którą zaczerpnęłam z książki pt."Ciasta i Ciasteczka Siostry Marii". Ptysie z tego przepisu wychodzą zawsze udane :)


Produkty:


  • 150 mąki
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kopiasta)
  • 400 g bitej śmietany lub innego dowolnego kremu
  • cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej wodę, dodaj margarynę i całość doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszanki porcjami dodawaj mąkę i całość mieszaj energicznie łyżką do momentu powstania jednolitej masy. Zestaw z ognia, wystudź.
  • Masę przełóż do miski i zmiksuj z dodawanymi kolejno jajkami i proszkiem do pieczenia. Ucieraj aż powstanie gładkie ciasto.
  • Na blachę wyłóż papier do pieczenia i nakładaj ciasto przy pomocy szprycy lub łyżki. Ważne jest by zachować duże odstępy między ptysiami ponieważ ciasto bardzo mocno rośnie w trakcie pieczenia. 
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 170 stopni ok. 20 min.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu przekrój każdego ptysia i wypełnij bitą śmietaną lub dowolnym kremem. Na wierzchu posyp cukrem pudrem.


Porcja ciasta na ok.20 ptysi.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz