Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

14 kwietnia 2013

Tarta na czekoladowym spodzie z kremem i musem truskawkowym

V.Tarta na czekoladowym spodzie z kremem i musem truskawkowym

    
       Jedna z najlepszych tart jakich w życiu próbowałam.
Delikatna gorycz czekolady idealnie komponuje się ze słodkością kremu i nieco cierpkim smakiem sosu. Zrobi wrażenie na Waszych znajomych i mimo dłuższego czasu przygotowania, naprawdę warto ją upiec :)


Produkty:  
Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej(nie tortowej)
  • 150 g margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
Na krem i czekoladowy spód:
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 4 łyżki cukru
  • 350 ml śmietany kremówki 30% (bardzo zimnej)
  • Truskawki(świeże lub mrożone)

Etapy przygotowania: 
Ciasto:
  • Mąkę wysyp na blat i usyp z niej górkę. Do środka wbij jajko, dodaj cukier i sól, a także pokrojoną margarynę w temperaturze pokojowej. Dolej jedną łyżkę mleka lub wody i zagnieć.
  • Podziel ciasto na 2 części i schowaj do lodówki
  • Po godzinie wyciągnij pierwszą część ciasta i rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Posmaruj formę masłem, zawiń ciasto na wałek i w ten sposób przenieś do formy.  W czasie tej czynności uważaj by nie rozciągnąć ciast, ponieważ w czasie pieczenie skurczy się. Nadmiar ciasta usuń przejeżdżając wałkiem po krawędziach.
  • Nakłuj spód ciasta widelcem i wstaw do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 C, wyciągnij ciasto i połóż na nim folię aluminiową z fasolą lub ryżem. Piecz 15 minut z obciążeniem, potem zdejmij je i piecz przez kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyciągnij ciasto do ochłodzenia 
Krem:
  • Podziel serek mascarpone na 2 części(każda po 250 g)
  • Do roztopionej i ochłodzonej czekolady dodaj 1 część mascarpone i wymieszaj łyżką na gładką masę. Ważne jest by czekolada była chłodna, w innym przypadku masa się zważy. Posmaruj spód i boki
  • Śmietankę ubij z cukrem na sztywno i stopniowo dodawaj 2 część mascarpone. Wylej na spód z czekoladą i wstaw do lodówki
Mus:
  • Zblenduj wszystkie truskawki i dodaj łyżkę cukru           

Smacznego! :)    




    1 komentarz:

    1. Serdecznie polecam tartę! Jest przepyszna i nadaje się na każdą okazję. Hm... U mnie nawet bez okazji ;)

      OdpowiedzUsuń