XXXVIII.Serowiec
Ostatnio z okazji moich urodzin postanowiłam zrobić coś specjalnego, coś co trafi w gust każdego gościa. Wypadło na ten właśnie wypiek, ale za to w dwóch wersjach: z czekoladową polewą lub musem borówkowym. Osobiście wolę i zachęcam Was do opcji owocowej, ale serowiec i czekolada to także niezawodny duet na niezapomniany deser. Postanowiłam też popracować trochę nad stroną estetyczną dania i muszę przyznać, że trochę wysiłku jest warte tego błysku, który zobaczyłam w oczach rodziny i przyjaciół :)
Produkty:
Na ciasto:
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 50 g masła
Na wierzch:
- 500 g zmielonego(przynajmniej dwukrotnie) twarogu
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 200 ml śmietany 18%
- łyżeczka cukru waniliowego
Etapy przygotowania:
- Wymienione składniki zagnieść na ciasto
- Wstawić je do lodówki na ok. 30 min
- Wyłożoną papierem formę wylepić ciastem
- Piec przez ok 5 min. w 180 C
- Twaróg wymieszać z jajkami, cukrem, śmietaną i cukrem waniliowym
- Masę wylać na spód i piec przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka
- Dobrą polewę czekoladową znajdziecie tu:http://kotlet.tv/polewa-czekoladowa-idealna ja jednak dodałam mniej masła
Kuszący...:)
OdpowiedzUsuńoch... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuń