Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

14 września 2013

Serowiec

XXXVIII.Serowiec


   Na naszym blogu sporo już działo się z serem białym w roli głównej...Ale jak na prawdziwą seromaniaczkę przystało mi nigdy go dość. Na dzisiejszy wieczór zaproponuję Wam niezwykle puszysty, dość słodki serowiec :)
Ostatnio z okazji moich urodzin postanowiłam zrobić coś specjalnego, coś co trafi w gust każdego gościa. Wypadło na ten właśnie wypiek, ale za to w dwóch wersjach: z czekoladową polewą lub musem borówkowym. Osobiście wolę i zachęcam Was do opcji owocowej, ale serowiec i czekolada to także niezawodny duet na niezapomniany deser. Postanowiłam też popracować trochę nad stroną estetyczną dania i muszę przyznać, że trochę wysiłku jest warte tego błysku, który zobaczyłam w oczach rodziny i przyjaciół :)

Produkty:
Na ciasto:

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 50 g masła
Na wierzch:
  • 500 g zmielonego(przynajmniej dwukrotnie) twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietany 18%
  • łyżeczka cukru waniliowego

Etapy przygotowania:
  • Wymienione składniki zagnieść na ciasto
  • Wstawić je do lodówki na ok. 30 min
  • Wyłożoną papierem formę wylepić ciastem
  • Piec przez ok 5 min. w 180 C
  • Twaróg wymieszać z jajkami, cukrem, śmietaną i cukrem waniliowym
  • Masę wylać na spód i piec przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka
  • Dobrą polewę czekoladową znajdziecie tu:http://kotlet.tv/polewa-czekoladowa-idealna ja jednak dodałam mniej masła 




2 komentarze: