Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

6 września 2013

Aksamitny mus jabłkowy

XXXVII.Aksamitny mus jabłkowy

       Za oknem już zimniej niż cieplej niestety...
Niedawno siedząc w domu myślałam już trochę o zbliżającym się roku szkolnym i jesieni, która przychodzi do nas WIELKIMI krokami. Jedynym tego plusem, oprócz kolorowych liści i beretów na głowach dziewczyn jest duuuużo jabłek :)
To one właśnie najbardziej kojarzą mi się z tą porą roku.
Szarlotki na ciepło, musy, przeciery i kompoty, a to wszystko baardzo mocno jabłkowe. Najlepiej z dodatkiem aromatycznych przypraw np. cynamonu :)
Moja propozycja na dzisiejszy wieczór jest prosta i szybka, ale ryż z jogurtem i tym musem zapadnie Wam w pamięci na długo :)

Produkty:
  • 1 kg jabłek
  •  łyżka masła
  • cynamon
  • cukier puder
  • 1/4 szklanki wody
Cukier puder i cynamon według smaku :)

Etapy przygotowania:
  • Jabłka obierz, powycinaj gniazda i pokrój na drobną kostkę
  • Do rondelka nalej wody i chwilę zagrzej, dodaj jabłka i gotuj na wolnym ogniu do całkowitego zmięknięcia
  • W międzyczasie dodaj cukier puder, łyżkę masła i cynamon
  • Na koniec zblenduj wszystko na zupełnie gładki mus

Smacznego!





Zapasy na zimę - I edycja 2013

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń