XXXV. Ciastka maślane
Tym razem u mnie na stole zagościły ciasteczka maślane. Idealna przekąska na każdą okazję. Smak ciasteczek zależy od jakości masła - musi to być prawdziwe masło o zawartości tłuszczu min.82 %.
Produkty:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Etapy przygotowania:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem.
- Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie połowę mąki dodaj do masła z cukrem i dalej ucieraj.
- Odstaw mikser a do masy wsyp pozostałą mąkę i mleko.
- Zagnieć ciasto tak aby swobodnie odchodziło od palców.
- Blat podsyp mąką a następnie rozwałkowuj partiami ciasto na grubość ok.5 mm.
- Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj na papierze do pieczenia.
- Piecz w temp. 170 stopni ok. 10-15 minut.
Ciasteczka wychodzą pyszne i delikatne ! Polecam !
Niezastąpione podczas spotkań z przyjaciółkami
OdpowiedzUsuń