XI.Pancakes
Wszyscy na co dzień spotykamy się z amerykanizacją naszej kultury. Przez długi czas to właśnie odpychało mnie i odwodziło od zrobienia czegoś tak typowego dla tamtego kraju. Dzisiaj rano okazało się, że była to jedna z moich największych, kulinarnych pomyłek. Pancakes wychodzą bardzo puszyste, są cieplutkie i idealne na słodkie śniadanie. Polecam dodać ulubione owoce i polać miodem, czy też sosem, bo właśnie takie pancakes są najlepsze !
Produkty:
- 250 g mąki
- 250 ml maślanki
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 50 g cukru
- owoce
- miód/sos
Etapy przygotowania:
- Mąkę, sodę i cukier wsyp do dużej miski.
- Dodaj maślankę, masło i jajka
- Za pomocą miksera wyrób masę, która ma wyjść dość gęsta
- Łyżką wykładaj niewielkie porcje na patelnię
- Podpiekaj z każdej strony przez parę minut
- Dodaj ulubione owoce
- Polej sosem lub miodem
Uważajcie, żeby Wasze pancakes nie były za grube, gdyż mogą podpiec się na wierzchu, a w środku pozostać surowe.
Smacznego ! :)
Za zdjęcia bardzo dziękuję Klemczi :) |
W Ameryce wiedzą co dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuń