VI. Ptysie z bitą śmietaną
Delikatne, rozpływające się w ustach... Wprost nieziemskie! Takie właśnie są ptysie, które Wam przedstawiam. Przepis to tradycyjna receptura, którą zaczerpnęłam z książki pt."Ciasta i Ciasteczka Siostry Marii". Ptysie z tego przepisu wychodzą zawsze udane :)
Produkty:
- 150 mąki
- 80 g masła
- 4 jajka
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kopiasta)
- 400 g bitej śmietany lub innego dowolnego kremu
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę, dodaj margarynę i całość doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszanki porcjami dodawaj mąkę i całość mieszaj energicznie łyżką do momentu powstania jednolitej masy. Zestaw z ognia, wystudź.
- Masę przełóż do miski i zmiksuj z dodawanymi kolejno jajkami i proszkiem do pieczenia. Ucieraj aż powstanie gładkie ciasto.
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia i nakładaj ciasto przy pomocy szprycy lub łyżki. Ważne jest by zachować duże odstępy między ptysiami ponieważ ciasto bardzo mocno rośnie w trakcie pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 170 stopni ok. 20 min.
- Po upieczeniu i ostygnięciu przekrój każdego ptysia i wypełnij bitą śmietaną lub dowolnym kremem. Na wierzchu posyp cukrem pudrem.
Porcja ciasta na ok.20 ptysi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz