Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

25 września 2013

Tradycyjne tiramisu

XXXIX. Tradycyjne tiramisu


     Wyobraźcie sobie przez chwilę słońce, upał, morze, bryzę, świeże owoce, aromatyczną kawę i to wszystko w sercu samych Włoch.
Kto by tego nie chciał?
Szczególnie teraz, kiedy jesień ruszyła już pełną parą...
Jednak, jeśli tak jak ja, nie macie umiejętności magicznego przenoszenia się z miejsca na miejsce, musi wystarczyć Wam ten deser.
Nie dajcie się zwieźć jego prostocie, bo to właśnie w niej tkwi cały czar. Tiramisu to kwintesencja kuchni włoskiej. Kawa, amaretto i mascarpone, który jest tak kremowy, że chciałoby się jeść go samego. Właściwie muszę uczciwe napisać, że tylko ten deser ma tę siłę i moc przywoływania ciepłych wspomnień z wakacji, które momentalnie mnie rozgrzewają. W takich chwilach można się zupełnie zatracić i zapomnieć na chwilkę o wszystkich dietach i kaloriach :) 

Produkty:
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 kubki mocnej kawy
  • 60 ml amaretto
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 paczki biszkoptów
  • gorzkie kakao do posypania

Etapy przygotowania:
  • Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na jasną masę(ok. 4 min)
  • Do masy dodawaj powoli po 1 łyżce serka mascarpone cały czas miksując
  • Zaparz kawę i dodaj do niej likier amaretto, pozostaw do wystygnięcia
  • Namaczaj biszkopty w ostudzonej kawie z likierem i ułóż z nich 1 warstwę
  • Na biszkopty połóż warstwę masy i posyp ją kakaem
  • Na masę ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, potem masę i posyp kakaem
  • Czynność powtarzaj w każdym pucharku


2 komentarze: