VIII. Ciasto czekoladowe z musem
Delikatne, rozpływające się w ustach mokre ciasto... Na dzisiejszy miły wieczór przedstawiam Wam przepis na przepyszne ciasto czekoladowe. Jak do tej pory jest to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Składa się z dwóch warstw: czekoladowego spodu i musu. Nie tylko dla miłośników czekolady ;)
Produkty:
Na spód:
• 150 g masła
• 100g połamanej na kostki gorzkiej czekolady
• 5 jajek
• 1 łyżka kakao
• 130 g cukru
Na mus:
• 100 g masła
• 100 g połamanej na kostki gorzkiej czekolady
• 3 jajka
• 1 łyżka kakao
• 115 g cukru
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
Etapy przygotowania:
Spód:
- W rondelku rozpuść masło z czekoladą cały czas mieszając. Ostudź. Następnie zmiksuj żółtka z kakao i dodaj do ostudzonej czekolady. Wymieszaj.
- Mikserem ubij białka na sztywną pianę, dodawaj partiami cukier i miksuj do momentu aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
- Ubite białka wymieszaj z masą czekoladową i wlej do przygotowanej tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm). Piecz ok. 25 minut w temp. 170 stopni. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Nie wyjmuj z formy.
Mus:
- W rondelku rozpuść masło z czekoladą cały czas mieszając. Ostudź. Następnie zmiksuj żółtka z kakao i dodaj do ostudzonej czekolady. Wymieszaj.
- Mikserem ubij białka na sztywną pianę, dodawaj partiami cukier i miksuj do momentu aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
- Ubite białka wymieszaj bardzo delikatnie z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Masę wylej na środek upieczonego spodu.Przykryj ciasto, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc.
Smacznego ! :)
Wygląda niesamowicie:-) To jest przepis który koniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuń