II.Kruche ciasto z dżemem i bezą
Idealna propozycja dla tych, którzy ciągle się spieszą, a mimo to nie chcą rezygnować z przyjemności jaką daje zjedzenie własnego wypieku. Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu a efekt...sami zobaczycie, że zniknie w 5 minut :)
Produkty:
- kostka margaryny-250 g
- 5 całych jaj
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki* mąki pszennej(może być tortowa)
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 słoiki dżemu porzeczkowego(lub jagodowego)
- budyń waniliowy(lub kisiel truskawkowy)
- 3/4 szklanki cukru
* szklanka to ok. 200 g
Sposób przygotowania:
- Usyp mąkę na blacie, zrób w niej lekkie wgłębienie i dodaj do środka żółtka, pokrojoną margarynę w temperaturze pokojowej i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto(składniki zagniatać do środka)na jednolitą masę, bez grudek.
- Podziel ciasto na 3 części, do jednej dodaj 2-3 łyżki gorzkiego kakao i zagnieć. Wszystkie części schowaj do zamrażarki na około 10 minut.
- Z białek wyrób pianę, do której stopniowo dodawaj cukier, a na końcu budyń lub kisiel.Jest to zależne od waszych preferencji-budyń daje bezę białą natomiast kisiel- różową. Konsystencja ma być dość gęsta.
- Wyciągnij jedną część ciasta(bez kakao) i w wyłożonej papierem formie rozgnieć je na spodzie
- Spód przykryj dżemem, w miarę równomiernie, tak by nie było prześwitów
- Wyciągnij ciasto z kakaem i zetrzyj na tarce na grubych oczkach na warstwę z dżemem
- Wyłóż masę białkową i rozprowadż równomiernie
- Wyciągnij ostatnią część ciasta i zetrzyj na tarce na grubych oczkach
- Piecz ok. 45-50 min. w temp. 170 C
- Na koniec posyp cukrem pudrem
Mam nadzieję, że to ciasto zrobi w Waszych domach taką furorę jak w moim. Na zachętę parę zdjęć :
Za wszystkie zdjęcia serdecznie dziękuję Buce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz