Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

30 czerwca 2013

Tarta z marcepanem i owocami

XXV. Tarta z marcepanem i owocami




   Tarta jest słodkością, którą można tworzyć na różne sposoby. Więc i my staramy się odkrywać magię tego ciasta poprzez łączenie smaków. Tym razem wybrałam klasyczny spód ze zwykłych herbatników, masę śmietankową oraz owoce lata z odrobiną marcepanu.  Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje ;)



Produkty:
Na spód:
  • 300 g herbatników petit beuere 
  • 120 g masła
Na masę:
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru

Ponadto:
  • owoce(jakie lubicie)
  • masa marcepanowa

Etapy przygotowania:
  • Lekko połamane herbatniki dokładnie rozgnieć na biały proszek ( najlepiej przy pomocy malaksera lub blendera), dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj.
  • Formę do tarty(ok.26cm) wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą, a następnie wyłóż na nią masę z herbatników i dokładnie rozprowadź po bokach. Wstaw do lodówki na 2h w celu ujednolicenia sie ciasta.
  • Ubij śmietankę w jednym pojemniku, a w osobnym ubij serek mascarpone. Do mascarpone dodaj bitą smietanę i cukier. Całość zmiksuj dokladnie.
  • Wyjmij z lodówki spód ciasta i wyłóż krem. Ułóż owoce, a masę marcepanową uformuj wedle uznania :)
  • Tartę wstaw do lodówki na min. 2h, najlepiej na noc.







1 komentarz:

  1. Ale masz świetną formę do tarty! :) Bardzo mi się podoba!
    A jeszcze bardziej podoba mi się sama tarta! Wygląda naprawdę bombowo. Dużo owoców- to jest to!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń