XVI.Seroletka w ciemnym biszkopcie
Seroletka to połączenie serka homogenizowanego i galaretki w jedną, unikalną masę. Ma ona konsystencję i nutkę smaku galaretki, jednak nadal dominuje tu serek, który po schłodzeniu w lodówce, rozpływa się w ustach. A wszystko to dzieje się na ciemnym, kakaowym biszkopcie.
Seroletka jest czymś nowym, nieoczywistym, czymś co na pewno zdziwi Waszych znajomych. Możecie być pewni, że zdziwienie to będzie bardzo pozytywne ! :)
Produkty:
Na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanka cukru pudru
- 2/3 szklanka mąki
- 3-4 łyżki kakao(ciemnego, gorzkiego)
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Spirytus
- 3 truskawkowe galaretki
- 800 g serka waniliowego homogenizowanego
Biszkopt:
- Ubij białka na sztywną pianę
- Dodaj cukier puder i wymieszaj
- Do żółtek dodaj wodę i wlej do piany. Wymieszaj.
- Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy, a następnie wymieszaj delikatnie szpatułką,dodając stopniowo kakao
- Dno tortownicy wyłóż papierem, nie smaruj boków
- Nagrzej piekarnik do 170 C i piecz przez ok. 40 min
- Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i upuścić je z wys. ok. 0,5 m na podłogę lub uderz parę razy w blat
- Boki biszkoptu oddziel nożem dopiero po wystudzeniu
- Po wystudzeniu biszkopt podziel na 2 blaty
- Nasącz je spirytusem
- W 2 i 1/4 kubka gorącej wody rozpuść 3 galaretki i zostaw do ostudzenia, ale tak by galaretka dalej była płynna
- Po ostudzeniu połącz w misce serki i galaretkę za pomocą miksera
- Powstałą masę wsadź do lodówki i trzymaj ją tam aż zacznie tężeć
- W tym momencie 3/4 masy wylej na biszkopt i przykryj 2 blatem, na który wylej pozostałą część masy
Ważne jest to, by masa zaczęła tężeć, ponieważ wtedy wylejemy ją swobodnie, bez większych trudności na biszkopt i jednocześnie będzie na tyle stężała by utrzymać drugi blat
- Ciasto trzymaj w lodówce przez około 4 godziny, najlepiej całą noc
- Ozdób wiórkami czekolady, bitą śmietaną lub suszonymi owocami
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz