Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

22 lipca 2013

Babka marmurkowa

XXIX.Babka marmurkowa

   
    No tak, tak..Babka w środku lata?
A babki nie piecze się przypadkiem na Wielkanoc?
Oczywiście, że się piecze i wtedy jest moim numerem jeden, ale co zrobić, kiedy wygłodniała mama wpada do domu i prosi o swoje ulubione ciasto :)
Babka to jedno z najstarszych ciast i nie dziwie się, że pokolenia tak ją pokochały.
Ta jest wyjątkowo hm.. sypka, stanowi połączenie tradycyjnej babki z nutą kakaową. Ona właśnie tworzy wspaniałe fale, które odznaczają się na białym cieście.
Zachęcam do pieczenia, nie polecam jednak tym, którzy wolą ciasta mokre. To definitywnie nie jest opcja dla nich.


Produkty:
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • odrobina cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka
  • ciemne, gorzkie kakao
  • cukier puder do posypania
Wszystkie powinny być w pokojowej temperaturze

Etapy przygotowania:
  • Masło ubij mikserem na puszystą masę 
  • Dodaj cukier dalej ubijając
  • Dodaj po kolei 4 jajka, ubijaj po każdym
  • Dodaj cukier waniliowy
  • Mąkę, proszek i sól wymieszaj razem
  • Produkty sypkie dodawaj na przemian z mlekiem powoli ubijając
  • Podziel ciasto na 2 części
  • Do jednej dodaj dowolną ilość kakao i zamieszaj łyżką
  • Formę wysmaruj masłem, a dno posyp dodatkowo mąka lub bułką tartą
  • Wlewaj na zmianę jasną i ciemną masę
  • Widelcem zrób zygzaki w cieście
  • Piecz w temp. 150 C przez ok. 80 min.( do suchego patyczka)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz