XLI.Francuskie ciastka z gruszką i jabłkiem
Jesień zagościła już na dobre w naszym mieście, a co gorsza można pokusić się o stwierdzenie, że już coraz wyraźniej ją czuć. Wiadomo, w takim stanie nic się nie chce robić, a już tym bardziej piec, ale...
No właśnie, dzisiejszy przepis to jest to właśnie ALE, na które każdy z nas znajdzie chęć i czas bo całość bez pieczenia zajmuje jakieś 30 minut :)
Podczas dłuuugich, zimnych i ciemnych wieczorów jesiennych pojawia się chyba najwięcej niespodziewanych zachcianek i przychodzą do głowy najbardziej nieoczekiwane pomysły.
Podczas dłuuugich, zimnych i ciemnych wieczorów jesiennych pojawia się chyba najwięcej niespodziewanych zachcianek i przychodzą do głowy najbardziej nieoczekiwane pomysły.
Tak też było dzisiaj: ulubione francuskie trójkąty z nadzieniem cynamonowo-jabłkowym z pobliskiej piekarni nieosiągalne o godzinie 21. Szczęście chciało, że parę tygodni temu kupiłam i zamroziłam ciasto francuskie. Uwielbiam je za to, że nie trzeba z nim nic kombinować, nie trzeba wyrabiać, czekać by wyrosło. Po prostu kładziemy owoce, zawijamy, wsadzamy do piekarnika i za 20 minut mamy świeże, chrupiące i aromatyczne ciastka do kawy. Z lukrem smakują tak, że nikt im się nie oprze :)
Na koniec jeszcze przeproszę za taki slow blogging, ale niestety klasa maturalna rządzi się swoimi prawami :/
Na koniec jeszcze przeproszę za taki slow blogging, ale niestety klasa maturalna rządzi się swoimi prawami :/
Składniki:
- ciasto francuskie(opakowanie 275 g)
- 2 duże jabłka
- 1 duża gruszka
- 3 łyżki cukru
- cynamon
- sok i skórka z połowy cytryny
- łyżka mąki
- jajko
Etapy przygotowania:
- Obierz, wytnij gniazda i potnij na kostkę jabłka i gruszkę( kostka nie może być zbyt duża bo nie będzie się Wam wygodnie lepić ciasto)
- Owoce włóż do miski z sokiem i skórką z cytryny, który zapobiegnie ich zczernieniu
- Posyp 3 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki, cynamonem i wymieszaj
- Ciasto francuskie potnij na 6 większych kwadratów lub 8 mniejszych
- Rozbełtaj jajko
- Na każdy kwadrat nakładaj nadzienie, krawędzi posmaruj jajkiem i po przekątnej zlep je tak, aby wyszedł trójkąt lub po prostu złóż na pół, jeśli chcesz kwadraty
- Brzegi dodatkowo pozlepiaj przyciskając je widelcem
- Każde ciastko posmaruj z wierzchu jajkiem i zrób po 2 dziurki wentylacyjne
- Piecz w temp ok. 225 C przez 25 minut
- Lukier uzyskacie łącząc cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny
Wykonanie wydaje się czasochłonne i długie, ale wynika to tylko i wyłącznie z tego, że chciałam Wam dokładnie opisać jak to wszystko ma wyglądać.Całość z pieczeniem zajmuje ok. godziny :)
Uwielbiam takie - są proste, szybkie i pyszne, zaspokajają nagłe zachcianki :)
OdpowiedzUsuńoj chętnie bym je teraz przekąsiła :)
OdpowiedzUsuńu mnie jest teraz przyjemny konkurs z fajna nagrodą może sie skusisz -Zapraszam!
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html
pyszny przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuńmmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper szybki deser jeśli posiadamy ciasto z opakowani.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku :D
Pozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com