Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

1 sierpnia 2013

Ciastka maślane

XXXV. Ciastka maślane


     Tym razem u mnie na stole zagościły ciasteczka maślane. Idealna przekąska na każdą okazję. Smak ciasteczek zależy od jakości masła - musi to być prawdziwe masło o zawartości tłuszczu min.82 %.



Produkty:


  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania:


  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem.
  • Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie połowę mąki dodaj do masła z cukrem i dalej ucieraj.
  • Odstaw mikser a do masy wsyp pozostałą mąkę i mleko. 
  • Zagnieć ciasto tak aby swobodnie odchodziło od palców.
  • Blat podsyp mąką a następnie rozwałkowuj partiami ciasto na grubość ok.5 mm. 
  • Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj na papierze do pieczenia.
  • Piecz w temp. 170 stopni ok. 10-15 minut.







Ciasteczka wychodzą pyszne i delikatne ! Polecam !


1 komentarz: