XXXIX. Tradycyjne tiramisu
Wyobraźcie sobie przez chwilę słońce, upał, morze, bryzę, świeże owoce, aromatyczną kawę i to wszystko w sercu samych Włoch.
Kto by tego nie chciał?
Szczególnie teraz, kiedy jesień ruszyła już pełną parą...
Szczególnie teraz, kiedy jesień ruszyła już pełną parą...
Jednak, jeśli tak jak ja, nie macie umiejętności magicznego przenoszenia się z miejsca na miejsce, musi wystarczyć Wam ten deser.
Nie dajcie się zwieźć jego prostocie, bo to właśnie w niej tkwi cały czar. Tiramisu to kwintesencja kuchni włoskiej. Kawa, amaretto i mascarpone, który jest tak kremowy, że chciałoby się jeść go samego. Właściwie muszę uczciwe napisać, że tylko ten deser ma tę siłę i moc przywoływania ciepłych wspomnień z wakacji, które momentalnie mnie rozgrzewają. W takich chwilach można się zupełnie zatracić i zapomnieć na chwilkę o wszystkich dietach i kaloriach :)
Produkty:
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 kubki mocnej kawy
- 60 ml amaretto
- 500 g serka mascarpone
- 2 paczki biszkoptów
- gorzkie kakao do posypania
Etapy przygotowania:
- Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na jasną masę(ok. 4 min)
- Do masy dodawaj powoli po 1 łyżce serka mascarpone cały czas miksując
- Zaparz kawę i dodaj do niej likier amaretto, pozostaw do wystygnięcia
- Namaczaj biszkopty w ostudzonej kawie z likierem i ułóż z nich 1 warstwę
- Na biszkopty połóż warstwę masy i posyp ją kakaem
- Na masę ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, potem masę i posyp kakaem
- Czynność powtarzaj w każdym pucharku