Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

6 listopada 2013

Francuskie ciastka z gruszką i jabłkiem

XLI.Francuskie ciastka z gruszką i jabłkiem


   Jesień zagościła już na dobre w naszym mieście, a co gorsza można pokusić się o stwierdzenie, że już coraz wyraźniej ją czuć. Wiadomo, w takim stanie nic się nie chce robić, a już tym bardziej piec, ale...
No właśnie, dzisiejszy przepis to jest to właśnie ALE, na które każdy z nas znajdzie chęć i czas bo całość bez pieczenia zajmuje jakieś 30 minut :)
Podczas dłuuugich, zimnych i ciemnych wieczorów jesiennych pojawia się chyba najwięcej niespodziewanych zachcianek i przychodzą do głowy najbardziej nieoczekiwane pomysły. 
Tak też było dzisiaj: ulubione francuskie trójkąty z nadzieniem cynamonowo-jabłkowym z pobliskiej piekarni nieosiągalne o godzinie 21. Szczęście chciało, że parę tygodni temu kupiłam i zamroziłam ciasto francuskie. Uwielbiam je za to, że nie trzeba z nim nic kombinować, nie trzeba wyrabiać, czekać by wyrosło.  Po prostu kładziemy owoce, zawijamy, wsadzamy do piekarnika i za 20 minut mamy świeże, chrupiące i aromatyczne ciastka do kawy. Z lukrem smakują tak, że nikt im się nie oprze :)
Na koniec jeszcze przeproszę za taki slow blogging, ale niestety klasa maturalna rządzi się swoimi prawami :/

Składniki:
  • ciasto francuskie(opakowanie 275 g)
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża gruszka
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • łyżka mąki
  • jajko
Etapy przygotowania:
  • Obierz, wytnij gniazda i potnij na kostkę jabłka i gruszkę( kostka nie może być zbyt duża bo nie będzie się Wam wygodnie lepić ciasto)
  • Owoce włóż do miski z sokiem i skórką z cytryny, który zapobiegnie ich zczernieniu
  • Posyp 3 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki, cynamonem i wymieszaj
  • Ciasto francuskie potnij na 6 większych kwadratów lub 8 mniejszych
  • Rozbełtaj jajko
  • Na każdy kwadrat nakładaj nadzienie, krawędzi posmaruj jajkiem i po przekątnej zlep je tak, aby wyszedł trójkąt lub po prostu złóż na pół, jeśli chcesz kwadraty
  • Brzegi dodatkowo pozlepiaj przyciskając je widelcem
  • Każde ciastko posmaruj z wierzchu jajkiem i zrób po 2 dziurki wentylacyjne 
  • Piecz w temp ok. 225 C przez 25 minut
  • Lukier uzyskacie łącząc cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny 

Wykonanie wydaje się czasochłonne i długie, ale wynika to tylko i wyłącznie z tego, że chciałam Wam dokładnie opisać jak to wszystko ma wyglądać.Całość z pieczeniem zajmuje ok. godziny :)