Wyszukaj swoje ulubiony przepisy !

4 października 2013

Orzechowo-bananowe babeczki owsiane

XL. Orzechowo-bananowe babeczki owsiane

  
    Jeden z bardziej odżywczych wariantów muffinek. W środku znajdziecie sporą ilość bananów, orzechów, czekolady, ale także miodu, płatków owsianych i otrębów pszennych.
Opcja dla ludzi dbających o swoją linię, a szczególnie dla tych którzy mimo to nie chcą rezygnować z pysznego, aromatycznego smaku i zapachu. U mnie podane zostały z serowym kremem waniliowym, który jeśli tylko jest zrobiony z sera chudego, na pewno nie przysporzy Wam dużo więcej kalorii, a z pewnością wzbogaci i podkreśli smak babeczek :)

Składniki:

  • ok. 175 g mąki pszennej( lub razowej)
  • 40 ml oleju
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru( ja zastąpiłam go miodem)
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże banany
  • orzechy
  • otręby
  • płatki owsiane
  • gorzka czekolada
Na krem serowy:
  • 250 g sera chudego
  • ekstrakt z wanilii
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

Etapy przygotowania:
  • Posiekaj orzechy i czekoladę
  • Rozgnieć banany
  • Wrzuć do miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier, orzechy, czekoladę, płatki owsiane i otręby
  • Następnie wlej mleko i olej, dodaj jajko i banany
  • Wymieszaj wszystko, najlepiej drewnianą łyżką
  • Babeczki piecz ok. 30 minut w 190 C
  • Wszystkie składniki na krem umieść w misie malaksera i miel do uzyskania kremowej konsystencji(nie może być za rzadka)
Nie podaje dokładnej ilości orzechów, płatków, otrębów i czekolady, ponieważ zależy to tylko i wyłącznie od Waszych preferencji :)






Muffinki na diecie - edycja I